Grillad havsabborre med kronärtskockor

Ingredienser 4 portioner
600 g Havsabborrefiléer
1,8 kg Kronärtskockor
2 ½ msk Citronsaft, samt de urkramade citronhalvorna
1 ½ dl Olivolja
10 st Vitlöksklyftor, tung skivade
1 msk Timjan hackad färsk timjan, samt extra till garnering
1 tsk Salt och peppar
1 msk Olivolja, att pensla med bröd med knaprig skorpa, till serveringen

Gör så här

1. Dra bort de hårda ytterbladen på kronärtskockorna tills det gulgröna hjärtat kommer fram. Skär av den spetsiga toppen ungefär halvvägs. Skär av stjälken och skala bort de återstående mörkgröna bladen runt botten.
2. Täck de färdigansade kronärtskockorna med vatten. Lägg citronhalvorna i vattnet så att inte kronärtskockorna blir missfärgade. När alla kronärtskockorna är ansade så vänd dem med själva skockan nedåt och skär dem i tjocka skivor .
3. Hetta upp olivoljan i en stor gryta. Lägg i kronärtskocksbitar, vitlök, timjan, citronsaft, salt och peppar och stek på låg värme i 20-30 minuter eller tills alltsammans är mjukt men ingenting är brynt.
4. Värm under tiden en räfflad grillstekpanna eller tänd trädgårdsgrillen. Pensla fisken med 1 matsked olivolja och krydda väl. Grilla på spisen eller över kol i 3-4 minuter på varje sida eller tills fisken är precis färdigstekt.
5. Fördela kronärtskockorna på 6 tallrikar och lägg en fiskfilé överst på varje. Garnera med hackad timjan och servera med knaprigt bröd.

<Tillbaka>